puszka.pl - pysznie!

Napój (kwas) z buraków


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 4 osób

500 g buraków
1,5 łyżki cukru
skórka razowego chleba
sól
koper zielony

Przygotowanie:

Buraki umyć, obrać, opłukać i drobno pokroić. Włożyć do słoja i zalać gotowaną wodą (1 l), dodać cukier i skórkę od chleba. Przykryć czystą ściereczką lub gazą i pozostawią w temp. pokojowej na 3-5 dni.

Po okresie fermentacji kwas przecedzić przez gazę, przelać do czystych butelek, przechowywać w chłodnym miejscu. Napój podawać doprawiony do smaku solą, cukrem i koperkiem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-07-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 7/2001

Twoje zapiski: