Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
1 duży burak
pęczek botwiny
mała porcja włoszczyzny
zakwas z buraków lub z sok z cytryny
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
cukier
sól
koperek do posypania
Przygotowanie:
Włoszczyznę oczyścić, pokroić w paski, zalać wrzącą, osoloną wodą i ugotować. Buraka umyć, obrać, opłukać, pokroić w paski, zalać wrzątkiem (nie za dużo) i osobno ugotować.
Botwinę umyć, pokroić, dodać do gotującej się włoszczyzny, posolić i ugotować. Do warzyw z botwiną dodać wywar z buraka i doprawić zakwasem. Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością wrzącej zupy, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku. Posypać posiekanym koperkiem.
Twoje zapiski: