Placuszki z ryżu, jogurtu owocowego i owoców
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
pół szklanki ryżu
sól
2 jajka
2 cukry waniliowe
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia (albo dwie płaskie)
jogurt owocowy (jak mały to półtora)
owoce sezonowe, ale najlepsze brzoskwinie, nektarynki, albo morele
Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.
Żółtka rozetrzeć z cukrem waniliowym, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, jogurtem, pianą z białek, pokrojonymi w malutkie kawałeczki owocami bez skórki i przestudzonym ryżem. Jeśli masa jest za luźna, żeby smażyć na głębszym oleju piękne rumiane placuszki, to dodać troszkę maki.
Gotowe pałaszować na ciepło, posmarowane konfiturą albo dżemem (najlepiej jakimś brzoskwiniowo-maracujowym czy morelowym, mnie najbardziej smakuje Materne w trójkątnych słoiczkach).
Twoje zapiski: