puszka.pl - pysznie!

Sojowo-wielowarzywny pasztet Joanny


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szkl. soi
2 marchewki
1 pietruszka
spora garść zielonej fasolki szparagowej
1 cebula
1 brukselka
1/4 główki małej, białej kapusty
sól
pieprz
majeranek
świeży koper

w wersji wykwintnej dodatkowo:
- kukurydza
- groszek
- lub długa, żółta fasolka

Przygotowanie:

w osolonej wodzie ugotować soję i warzywa (cebulę opalić wcześniej nad gazem). Kiedy warzywa będą miękkie, wszystko odcedzić, ostudzić, zmiksować, dodać pieprz, majeranek i świeży koper.

Niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć masę. Piec 30 min., po czym zdjąć górną warstwę papieru, aby pasztet był bardziej chrupki, i dopiekać przez następne 30 min.

Wskazówki i uwagi:

W wersji wykwintnej można przed pieczeniem podzielić zmiksowane warzywa na 2 porcje i do jednej z nich dodać kukurydzę, groszek lub długą, żółtą fasolkę, po czym nałożyć drugą warstwę warzyw. Piec jak w przepisie podstawowym.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jul 18, 2001
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 7/2001

Twoje zapiski: