Gofry waniliowe
Grazyna: "Moi panowie pożerają jeszcze gorące i muszę dobrze pilnować, żeby po zakończeniu pieczenia zostało kilka dla mnie."
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
4 całe jajka
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mąka w ilości takiej, żeby ciasto było płynne
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Margarynę z cukrem rozpuścić w wysokim garnku (nie gotować), dolać zimne mleko i wodę - natychmiast ostygnie na tyle, żeby bez obawy dodać jajka. Mikserem (najlepiej, bo nie ma wtedy problemu z grudkami) mieszać wszystko dodając mąkę w ilości takiej, żeby ciasto było płynne. Smażyć w gofrownicy.
Wskazówki i uwagi:
Można zamiast wody dać drugą szklankę mleka, ale z wodą wychodzą bardziej chrupiące.
Aha, jeśli po upieczeniu ułożysz każdy osobno - nie na płasko na talerzu, ale oparty o coś tak, żeby z obu stron miały dostęp powietrza aż ostygną - pozostaną chrupiące.
Twoje zapiski: