puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z brokułów


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 łyżka oleju słonecznikowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
500 g brokułów
600 ml wywaru z warzyw
sok z połowy niewielkiej cytryny
kwaśna śmietana [weganie mogą pominąć]

Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać posiekaną cebulę, roztarty czosnek i liść laurowy. Smażyć 3-4 min. Później dodać posiekane brokuły i wywar z warzyw - gotować ok. 10 min. na małym ogniu aż brokuły będą miękkie, ale wciąż zielone.

Wyjąć liść laurowy. Wywar z zawartością przestudzić i zmiksować. Dodać sok z cytryny i kilka łyżek niezbyt tłustej śmietany dla zaostrzenia smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jun 24, 2001
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 7/2001

Twoje zapiski: