Tofu w sosie pomidorowym
Podawać z ryżem lub kaszą, posypane posiekaną natką pietruszki.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 opakowanie tofu - 100g
cebula
2 łyżki oleju do smażenia
sos sojowy
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
szczypta ostrej papryki
1 łyżka tymianku
1 łyżka bazylii
1 mała puszka (70g) koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać tofu pokrojone w nieduże kwadraty, obficie skropić sosem sojowym. Dodać paprykę, tymianek i bazylię, 1/2 szkl. wody i dusić pod przykryciem 5 min.
Rozprowadzić koncentrat pomidorowy w 1/2 szkl. letniej wody i dodać wraz z przeciśniętym czosnkiem do potrawy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia.
Twoje zapiski: