Křupavé slané preclíky - chrupiące słone precelki
Dobrou chut`! :)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
20 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
125 ml (pół szklanki) wody
125 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
380 g mąki
do posypania: gruba sól, mak lub kminek
Przygotowanie:
Rozpuszczamy drożdże z cukrem w wodzie. Dodajemy mleko, masło, sól i mąkę. Wszystko razem ugniatamy na dość twarde ciasto. Zostawiamy na pół godziny, przykryte ścierką, do wyrośnięcia. Później na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta cienki wałeczek.
Wałek dzielimy na szesnaście części. Każdą z nich dzielimy na cienkie wałeczki i lepimy precelki (przyklejane końce smarujemy wodą, aby się nie odkleiły podczas pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na dziesięć minut. Po wyrośnięciu wrzucamy - najwyżej po trzy sztuki na raz - do rondla z wrzątkiem. Kiedy wypłyną, pozwalamy im obcieknąć i łopatką przenosimy na natłuszczoną blachę.
Precelki posypujemy grubą solą, ale możemy także użyć maku lub kminku. W rozgrzanym do 230°C piekarniku pieczemy je przez 25 minut.
Twoje zapiski: