puszka.pl - pysznie!

zupa z melona i truskawek

zupa na zimno


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1/2 kg truskawek
1 bardzo dojrzaly melon
skorka z pomaranczy
10 g pieprzu ziarnistego
4 peczki swiezej miety
1/4 kg cukru

Przygotowanie:

zagotuj syrop (1/4 kg cukru na litr wody). wrzuc skorke pomaranczowa i pieprz, doprowadz syrop do wrzenia. zdejmij z ognia, dodaj miete, przykryj i odstaw na 20 min. nastepnie przecedz syrop i umiesc w chlodnym miejscu. z truskawek usun szypulki, pokroj kazdy owoc na cwiartki. melona przekroj na pol, usun pestki, po czym wybierz miazsz lyzka, tak, aby utworzyly sie melonowe wiorki. wymieszaj truskawki z melonem i zalej dobrze schlodzonym syropem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-06-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 6/2001

Twoje zapiski: