ciasto z marchwią i rodzynkami
przepis na ciasto z Hotelu Bryza
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
1/2 kostki margaryny lub masla roslinnego
0,5 szkl. cukru
2 jaja
białko z 1 jajka
1/4 szkl. chudego mleka
2 i 1/3 szkl. maki pszennej
2 lyzeczki sody oczyszczonej
lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
2 szkl. drobno startej marchwi
2/3 szkl. rodzynek
Przygotowanie:
margaryne utrzec z cukrem, jajkami i bialkiem na puszysta mase. dodac mleko, make, sode, cynamon, proszek do pieczenia i sol. miksowac na niskich obrotach przez 2 min. i na srednich przez 2 min., stale zeskrobujac mase ze scianek miski. dodac marchew i rodzynki, wymieszac. forme wysmarowac tluszczem i posypac maka. ciasto przelozyc do formy, wygladzic powierchnie. piec 50-55 min. w temperaturze 175 stopni.
Wskazówki i uwagi:
ciasto jest gotowe, gdy wbity w nie patyczek po wyjeciu jest suchy.
Twoje zapiski: