puszka.pl - pysznie!

Szyszki z ryżu dmuchanego, jasne (bez kakao)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ryż preparowany
50 gr masła /jest smaczniejsze niż margaryna no i zdrowsze/
3-4 łyżki mleka
30-40 dkg tofii
tyleż samo krówek [*]

Przygotowanie:

Na bardzo małym ogniu roztopić wszystko cały czas mieszając i do gorącej masy wsypać ryż. Sypać dotąd, aż będzie się dość trudno mieszało.

Potem lepić, najlepiej jak najcieplejsze. Ja sobie zawsze parzę łapska, ale przyzwyczaiłam się. Na gorąco lepiej się zlepiają. Po każdej kulce myję dłonie, wtedy lepiej się je formuje.

Potem do lodówki na parę godzin. A potem się je wyjmuje z lodówki, po jednej oczywiście, i za jakieś 10 minut ich nie ma, wtedy należy zacząć je robić ponownie... :-))

Wskazówki i uwagi:

[*] Krówki najlepsze świeże i ciągnące. A to po to, aby po stwardnieniu szyszki osiągnęły tę specyficzną "ciągliwość" lub "lepkość", diabli wiedzą jak to nazwać :-))
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-06-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Ula

Twoje zapiski: