puszka.pl - pysznie!

Bakłażany niespodzianki (plastry bakłażana pieczone z puree pomidorowym)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 bakłażany (lub 2, jeśli duże)
2 kg pomidorów
4 cebule
15 ząbków czosnku
ser mozarella (w wersji wegańskiej pominąć)

oliwa z oliwek do smażenia
pęczek bazylii
sól
pieprz
świeży tymianek do posypania

Przygotowanie:

Podsmaż na oliwie poszatkowane cebule. Dodaj grubo pokrojone pomidory bez skórki wymieszane z posiekanym czosnkiem. Zmniejsz ogień i gotuj, aż woda odparuje i całość uzyska kremową konsystencję. Wsyp pęczek poszatkowanej bazylii, sól i pieprz do smaku.

Pokrój bakłażany w grube plastry, podsmaż z każdej strony na oliwie na złocisty kolor, odcedź starannie na papierze kuchennym.

Wyłóż blachę folią aluminiową i rozłóż na niej plastry bakłażanów. Na każdym połóż plasterek mozarelli i porcję puree z pomidorów. Zapiekaj przez 5 min. w mocno rozgrzanym piekarniku.

Wskazówki i uwagi:

Podawaj bakłażany na gorąco, posypane odrobiną poszatkowanego tymianku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-06-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 7/2001

Twoje zapiski: