Bakłażany niespodzianki (plastry bakłażana pieczone z puree pomidorowym)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
4 bakłażany (lub 2, jeśli duże)
2 kg pomidorów
4 cebule
15 ząbków czosnku
ser mozarella (w wersji wegańskiej pominąć)
oliwa z oliwek do smażenia
pęczek bazylii
sól
pieprz
świeży tymianek do posypania
Przygotowanie:
Podsmaż na oliwie poszatkowane cebule. Dodaj grubo pokrojone pomidory bez skórki wymieszane z posiekanym czosnkiem. Zmniejsz ogień i gotuj, aż woda odparuje i całość uzyska kremową konsystencję. Wsyp pęczek poszatkowanej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Pokrój bakłażany w grube plastry, podsmaż z każdej strony na oliwie na złocisty kolor, odcedź starannie na papierze kuchennym.
Wyłóż blachę folią aluminiową i rozłóż na niej plastry bakłażanów. Na każdym połóż plasterek mozarelli i porcję puree z pomidorów. Zapiekaj przez 5 min. w mocno rozgrzanym piekarniku.
Wskazówki i uwagi:
Podawaj bakłażany na gorąco, posypane odrobiną poszatkowanego tymianku.
Twoje zapiski: