główka zielonej sałaty, takiej "poszarpanej"
główka czerwonej sałaty, j.w.
garść listków mięty
garść płatków róży
"kropelka" oliwy z oliwek
"kropelka" oleju z dyni - nadaje orzechowy smak
"kropelka" octu winnego lub soku z cytryny
odrobina soli
ew. odrobina cukru lub pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy liście na drobne kawałki.
Z płatków róży odcinamy te jasne części, które są w pobliżu łodygi.
Mieszamy sałatę, miętę i płatki róży. Zalewamy oliwą, octem, doprawiamy solą i ew. cukrem lub pieprzem. Ostawiamy na 10 minut, aby się przegryzło (ale nie na dłużej bo sałata oklapnie).
Nadesłał(a) Ferdynand,
dnia: 2001-06-15 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.