Makaronowa sałatka śródziemnomorska z papryką, pomidorami, oliwkami i kaparami
		
			Pachnąca latem i jedna z moich ulubionych :))
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			30 dkg makaronu penne
1 łyżka oliwy
papryka żółta, zielona i czerwona
2 pomidory
garść oliwek czarnych
kilka kaparów
świeża bazylia
sos:
4 łyżki oliwy (ja ostatnio przerzuciłam się na oliwę z pestek winogron)
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Makaron ugotować "al dente" w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Po ugotowaniu odcedzić, zahartować.
Paprykę i pomidory pokroić, z pomidorów usunąć "środki" (żeby nie rozwadniały sosu). Oliwki można zostawić w całości lub pokroić w plasterki (kółeczka). Sporządzając sos najpierw zmiksować oliwę z musztardą, wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać do sałatki.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: