puszka.pl - pysznie!

Pyry zapiekane a la saovignon :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ziemniaki
mleko
kwasna smietana
sol
pieprz
galka muszkatalowa
ser zolty

Przygotowanie:

Bierzemy 0.7-1 kg pyrek i kroimy je w cieniutkie plasterki (1-3 mm - najlepiej uzyc malaksera, bo rencami sie czlowiek moze zniechecic).
Zagotowujemy w mieszaninie zkladajacej sie z mleka 1:1 z kwasna, gesta smietana (tak, zeby przykrylo ziemniaki) +sol+pieprz+galka muszkatalowa (najpierw podgrzewamy mieszanke, i merdamy, coby sie nie zwazyla). Przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego przekrojonym czosnkiem i posypujemy startym zoltym serem (sporo). zapiekamy ok 35-40 min (plasterki
musza byc "jedrne", nie rozciapciane, ale tez nie za twarde, bo rozboli brzuszek :). Bardzo szybkie (w wersji z malakserem) i bardzo dobre.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jun 2, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:"Jader"

Twoje zapiski: