Tofu z warzywami 5 smaków (na sposób chiński)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
330 g (1 kostka) tofu
100 g fasolki szparagowej
1 marchewka
1 mały por
1 świeża papryka
1 szklanka drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka oleju sezamowego rafinowanego
sos:
1 łyżeczka przyprawy chińskiej "5 smaków"
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 szklanka zimnej wody
Przygotowanie:
Fasolkę pociąć na 3 cm kawałki, marchewkę w zapałki, pora w ukośne plastry, paprykę w krążki. Kapustę drobno poszatkować.
Przygotować sos: w słoiku wymieszać z zimną wodą przyprawę chińską, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i posiekany czosnek. Sos odstawić.
Tofu, fasolkę i marchewkę smażyć przez 5 minut na dużym ogniu na oleju zwykłym i sezamowym, najlepiej w chińskiej patelni wok lub w dużym rondlu, stale mieszając. Dodać pozostałe warzywa i smażyć jeszcze 5 minut. Gorące warzywa zalać przygotowanym sosem, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia.
Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.
Twoje zapiski: