Salsa cruda - "surowa" salsa pomidorowa
Salsa to sos podawany do meksykańskiego jedzenia. Ja często używam do podawania z czipsami z tortilli. Każda gospodyni robi inaczej, ale generalna zasada przy robieniu czerwonej salsy to mieszanka drobno posiekanych pomidorów, cebuli, jalapenos, świeżej kolendry, soli i czosnku.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
4 bardzo dojrzale pomidory
1 cebula albo więcej, jak kto lubi
1 ząbek czosnku
1 małe jalapeno bez nasion
2-3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Warzywa posiekać lub zmiksować. Najlepiej wychodzą kawałki pomidorów wielkości grochu-fasoli. Wszystko wymieszać i schłodzić kilka godzin, aż się przegryzie.
Wskazówki i uwagi:
Można podawać do jajecznicy, do burritos, do sałaty z kapusty, do tortillas zapiekanych z serem (quesadilla), fasoli i innych meksykańskich dań. Widziałam Meksykanów, którzy podgrzewali tortillę, smarowali kwaśną śmietaną i salsą, zwijali i jedli. Spróbowałam - bardzo dobre. Robię to czasem na szybki lunch.
Ja dodaję czasami również posiekany ogórek, ale wtedy jest to moja spolszczona wersja. Jeśli się ma żółte pomidory, można zrobić mieszane z czerwonymi albo nawet same żółte - ładnie wygląda.
Salsę można przechowywać do 1 tygodnia w szklanych naczyniach w lodówce.
Twoje zapiski: