puszka.pl - pysznie!

Salsa cruda - "surowa" salsa pomidorowa

Salsa to sos podawany do meksykańskiego jedzenia. Ja często używam do podawania z czipsami z tortilli. Każda gospodyni robi inaczej, ale generalna zasada przy robieniu czerwonej salsy to mieszanka drobno posiekanych pomidorów, cebuli, jalapenos, świeżej kolendry, soli i czosnku.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

4 bardzo dojrzale pomidory
1 cebula albo więcej, jak kto lubi
1 ząbek czosnku
1 małe jalapeno bez nasion
2-3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Warzywa posiekać lub zmiksować. Najlepiej wychodzą kawałki pomidorów wielkości grochu-fasoli. Wszystko wymieszać i schłodzić kilka godzin, aż się przegryzie.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać do jajecznicy, do burritos, do sałaty z kapusty, do tortillas zapiekanych z serem (quesadilla), fasoli i innych meksykańskich dań. Widziałam Meksykanów, którzy podgrzewali tortillę, smarowali kwaśną śmietaną i salsą, zwijali i jedli. Spróbowałam - bardzo dobre. Robię to czasem na szybki lunch.

Ja dodaję czasami również posiekany ogórek, ale wtedy jest to moja spolszczona wersja. Jeśli się ma żółte pomidory, można zrobić mieszane z czerwonymi albo nawet same żółte - ładnie wygląda.

Salsę można przechowywać do 1 tygodnia w szklanych naczyniach w lodówce.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Magdalena Bassett

Twoje zapiski: