Zapiekanka ziemniaczana z piwem
Danie jest wspaniałe, do podawania samodzielnie. Jest bardzo syte i niestety bardzo kaloryczne. Ale warto, bo jest pyszne.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 kg cebuli
kawałek parmezanu
0,5 szklanki śmietany
0,5 szklanki piwa
przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek)
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić cienko w talarki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plastry. Do naczynia z pokrojonymi w plasterki ziemniakami dodać przyprawy, wlać 2/3 przygotowanej śmietany i 2/3 przygotowanego piwa oraz starty parmezan. Wszystko wymieszać dokładnie. Cebule przyrumienić na odrobinie tłuszczu (ja używam oliwy z oliwek).
Szklane naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem (ja używam planty), wyłożyć na dno ziemniaki i przekładać potem na zmianę z cebulą, ale tak, aby na samej górze znowu były ziemniaki. Potem wlewany na to jeszcze pozostałe piwo i śmietanę (jeśli śmietana jest gęsta to można ją wymieszać z piwem i wlać razem - będzie łatwiej).
Pieczemy w piekarniku przez 1,5 h - aż ziemniaki będą miękkie. Nie przykrywamy naczynia.
Twoje zapiski: