puszka.pl - pysznie!

Racuchy gryczane z roztopionym masłem

Kuchnia rosyjska.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 6 racuchów o średnicy ok. 12 cm

130 g mąki gryczanej
60 g mąki pszennej
15 g drożdży
szczypta cukru
1/8 l mleka
1/8 l śmietany
1 jajko
sól
6 łyżek oleju do smażenia
6 łyżeczek masła

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną mleka. Resztę mleka połączyć ze śmietaną, lekko podgrzać i dodać do drożdży wraz z żółtkiem. Dodać mąkę gryczaną i pszenną, posolić, ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na 40 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wymieszać z pianą z białka. Na patelni usmażyć 6 placków. Przed odwróceniem pokropić roztopionym masłem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 12, 2001
Źródło/autor przepisu: nieznane

Twoje zapiski: