puszka.pl - pysznie!

Ryż z pieczarkami i cebulą

W sumie trochę roboty z tym jest, ale za to jaki efekt... A smakuje najlepiej z sałatką z pomidorów.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

30 dkg ryżu (najlepiej basmati)
30 dkg pieczarek
2 spore cebule
sól
curry
bazylia
olej do smażenia

Przygotowanie:

Na średnio rozgrzany olej (jakieś 3-4 łyżki) wrzucić 1 łyżeczkę curry, zamieszać, dodać ryż, znów zamieszać i smażyć, aż zrobi się szklisty. Zalać wodą (mniej więcej 2 części wody na 1 część ryżu) i trzymać na malutkim ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia płynu. Jeśli jest za twardy to podlać go, ale baaardzo ostrożnie.

Osolić, wsadzić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec jakieś 20 minut mieszając go delikatnie ze 2 razy.

Jak ryż w piecu, to pociachać cebulę w talarki i pieczarki. Pieczarki poddusić i dodać pod koniec trochę bazylii. Na oddzielnej patelni rozgrzać olej, wrzucić curry 1/2 łyżeczki, na to cebulę i smażyć przez moment, aż plasterki cebuli podzielą się na 'pojedyńcze kółeczka' i będą miękkawe.

Po wyjęciu ryżu, domieszać do niego cebulę, pieczarki i wcinać.

Wskazówki i uwagi:

Najważniejsze, aby nie przesadzić z wodą (ryż musi być sypki) i żeby z cebuli się ciapa nie zrobiła.
Nadesłał(a) melville, dnia: 2001-05-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: