puszka.pl - pysznie!

Bakłażany grillowane - delikatne o wspaniałym aromacie

Warzywo to doskonale smakuje z grilla - ma taki delikatny smak i niepowtarzalną "jedwabistą" fakturę, kiedy już gości w naszych ustach.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bakłażany - po połowie na osobę
sól
czosnek
oliwa

Przygotowanie:

Bakłażany przed grillowaniem trzeba koniecznie pozbawić goryczy - bo mają jej trochę w sobie za dużo. A robi się to bardzo prosto. Kroję bakłażany - koniecznie razem ze skórą - na plastry o grubości około 2 cm. Solę je dosyć obficie i odstawiam ułożone jedną warstwą na jakimś dużym talerzu albo na czymś, na czym mogę położyć. Po około 20 minutach na plastrach pojawią się kropelki soku, które dokładnie ścieram papierowym ręcznikiem.

Każdy plaster lekko nacinam nożem w kratkę z dwóch stron - nacięcia mają po kilka milimetrów głębokości.

Teraz plastry nacieram zmiażdżonym czosnkiem - im go więcej, tym lepiej. Teraz plastry obficie spryskuję oliwą - bakłażany bardzo chłoną oliwę - i znowu odstawiam na kilka minut, by aromat czosnku przedostał się w głębsze warstwy bakłażana.

Plastry grilluję dosyć krótko na średnim żarze - po około dwie minuty z każdej strony, tak by lekko zbrązowiały z obydwu stron.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka

Twoje zapiski: