truskawki (mogą być od razu mrożone) - 500g
mleko sojowe (używamy Alpro z wapniem) lub inne roślinne - na deserek pół szklanki, na napój szklanka
ew. łyżka cukru (ostatnio używamy nierafinowanego) lub słód
Przygotowanie:
Jeśli truskawki są mocno zmrożone, można je delikatnie rozmrozić - np. w mikrofali (na oko 2-3 min. 350W).
Jeśli są świeże, można najpierw zmrozić - niestety, trzeba będzie trochę poczekać :) Fajnie jest zostawić kilka truskawek do przyozdobienia.
No, a teraz to już szybciutko: wszystko razem zmiksować blenderem lub czym kto ma :)
Jeśli robimy lody, to masę należy wstawić do zamrażarki i od czasu do czasu przemieszać, żeby była gładsza.
Wskazówki i uwagi:
Konsystencja (i to, czy wyjdzie deserek czy napój) zależy nie tylko od ilości mleka, ale również stopnia zamrożenia truskawek. Jeśli truskawki są mocno zamrożone wyjdzie gęsty deserek.
Nadesłał(a) chojnac,
dnia: 2001-05-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.