puszka.pl - pysznie!

Gofry holenderskie z sosem truskawkowym

Najlepsze gofry jakie jadłam w życiu.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: na 7-8 dużych gofrów

50 g margaryny (1/5 kostki)
1 jajko
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

sos truskawkowy:
mały kubeczek jogurtu truskawkowego
1 i 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
cukier puder

Przygotowanie:

Margarynę rozpuścić, jajko ubić z cukrem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piec gofry.

W blenderze zmiksować na wpół rozmrożone truskawki (lub świeże schłodzone w lodówce) z jogurtem i cukrem. Podawać gorące gofry z zimnym sosem.

Wskazówki i uwagi:

Gofrownica powinna być mocno nagrzana i wysmarowana olejem. Można też podawać gofry z sosem toffi, takim do lodów.
Nadesłał(a) Silver, dnia: 2001-05-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: