Gofry holenderskie z sosem truskawkowym
		
			Najlepsze gofry jakie jadłam w życiu.
		
		
		
		
		
	 
	
		
	
	
		
		
		
		
		
			Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
		
	
		
			Składniki:
			
				 na 7-8 dużych gofrów
 na 7-8 dużych gofrów
			
			
	
			50 g margaryny (1/5 kostki)
1 jajko
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sos truskawkowy:
mały kubeczek jogurtu truskawkowego
1 i 1/2  szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
cukier puder
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
				
				
				 
 
				
				
			
		
		Margarynę rozpuścić, jajko ubić z cukrem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piec gofry.
W blenderze zmiksować na wpół rozmrożone truskawki (lub świeże schłodzone w lodówce) z jogurtem i cukrem. Podawać gorące gofry z zimnym sosem.
	 
	
	
	
		Wskazówki i uwagi:
		Gofrownica powinna być mocno nagrzana i wysmarowana olejem. Można też podawać gofry z sosem toffi, takim do lodów.
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: