Gofry holenderskie z sosem truskawkowym
Najlepsze gofry jakie jadłam w życiu.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
na 7-8 dużych gofrów
50 g margaryny (1/5 kostki)
1 jajko
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sos truskawkowy:
mały kubeczek jogurtu truskawkowego
1 i 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych truskawek
cukier puder
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić, jajko ubić z cukrem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piec gofry.
W blenderze zmiksować na wpół rozmrożone truskawki (lub świeże schłodzone w lodówce) z jogurtem i cukrem. Podawać gorące gofry z zimnym sosem.
Wskazówki i uwagi:
Gofrownica powinna być mocno nagrzana i wysmarowana olejem. Można też podawać gofry z sosem toffi, takim do lodów.
Twoje zapiski: