puszka.pl - pysznie!

Fasolka świeża z marchewką


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

1 kg świeżej wyłuskanej fasoli
3 marchewki
1 cebula
1 por
plaster selera
2 ząbki czosnku
tymianek
liść laurowy
estragon
1 goździk
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
pół szklanki śmietany
1 łyżka maki
sól i pieprz
cukier
natka pietruszki

Przygotowanie:

Fasolę umyć, wrzucić na wrzącą i nieosoloną wodę, obgotować (2 min.), odcedzić. Ponownie fasolkę wrzucić do gorącej wody i ugotować. Oddzielnie w niewielkiej ilości wody ugotować pokrojoną w kostkę lub talarki marchew, cebule, por, seler, czosnek razem z przyprawami. Pod koniec gotowania połączyć fasolę z warzywami, posolić.

Mąkę zrumienić na suchej patelni na jasno złoty kolor, połączyć z olejem, wymieszać ze śmietaną, podprawić potrawę. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką. Podawać z chlebem, ziemniakami, surówkami.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast śmietany można dodać mleko.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: