puszka.pl - pysznie!

Plastry cukinii pod pieczarkami duszonymi z pomidorami i czosnkiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

2 młode cukinie
30 dag pieczarek
5 pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
3 ząbki czosnku
liść laurowy
szałwia
sól
pieprz
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Cebule pokroić w kostkę, udusić w niewielkiej ilości wody i oleju. Dodać poszatkowane pieczarki, poddusić. Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, dusić razem ok. 15 min. Doprawić do smaku roztartym z solą czosnkiem i pieprzem.

Cukinie pokroić w plastry, oprószyć pieprzem, obsmażyć na oliwie, dodać liść laurowy, szałwię, podlać kilkoma łyżkami wody, poddusić pod przykryciem.

Cukinie wyłożyć na półmisek, przykryć uduszonymi pieczarkami, posypać natką.

Wskazówki i uwagi:

Podawać np. z jajkami sadzonymi, pieczywem, ziemniakami, ryżem, surówkami.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: