Cebula faszerowana ryżem z grzybami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 5 osób
10 różnej wielkości cebul
1 szkl. ryżu
30 g suszonych grzybów
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżki mąki
1/2 szkl. śmietany
1 łyżka startego żółtego sera
masło do formy
natka do posypania
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać. Ryż ugotować na sypko. Cebule obrać, obgotować w osolonej wodzie, wydrążyć. Wydrążone części cebul posiekać i udusić na 1 łyżce oleju. Wymieszać ryż, uduszoną cebulę, grzyby i jajko, doprawić solą i pieprzem.
Farszem napełnić cebule, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać sosem sporządzonym z mąki zrumienionej na suchej patelni, śmietany i wywaru z grzybów. Posypać tartym serem, zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać natką.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z ziemniakami, surówkami, pieczywem.
Twoje zapiski: