puszka.pl - pysznie!

Cebula faszerowana ryżem z grzybami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 5 osób

10 różnej wielkości cebul
1 szkl. ryżu
30 g suszonych grzybów
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1 jajko
sól
pieprz
2 łyżki mąki
1/2 szkl. śmietany
1 łyżka startego żółtego sera
masło do formy
natka do posypania

Przygotowanie:

Grzyby namoczyć, ugotować, posiekać. Ryż ugotować na sypko. Cebule obrać, obgotować w osolonej wodzie, wydrążyć. Wydrążone części cebul posiekać i udusić na 1 łyżce oleju. Wymieszać ryż, uduszoną cebulę, grzyby i jajko, doprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić cebule, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Polać sosem sporządzonym z mąki zrumienionej na suchej patelni, śmietany i wywaru z grzybów. Posypać tartym serem, zapiec w piekarniku. Przed podaniem posypać natką.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ziemniakami, surówkami, pieczywem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-05-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: