puszka.pl - pysznie!

Bukiet-budyń z jarzyn

Podawać z sadzonym jajkiem lub chlebem pełnoziarnistym. Warzywa można zmieniać w zależności od sezonu i upodobania. Bukiet z warzyw można przyrządzać w inny sposób: każde warzywo przyrządzać oddzielnie i podawać dekoracyjnie ułożone na talerzu.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

4 marchewki
2 pietruszki
500 g groszku zielonego
200 g fasolki szparagowej
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego

300 g młodych ziemniaków
1 mała główka sałaty
3 łyżki śmietany
sól
pieprz
cukier
natka do posypania

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę pokroić w słupki. Strąki fasoli pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa i groszek włożyć do rondla i dusić na oleju. Podlać niewielką ilością wody i dalej dusić pod przykryciem.

Pod koniec gotowania dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz rozdrobnioną sałatę i przyprawy. Gotować do miękkości. Do gotowej potrawy dodać śmietanę, wymieszać. Przed podaniem posypać natką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: May 6, 2001
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: