Bukiet-budyń z jarzyn
Podawać z sadzonym jajkiem lub chlebem pełnoziarnistym. Warzywa można zmieniać w zależności od sezonu i upodobania. Bukiet z warzyw można przyrządzać w inny sposób: każde warzywo przyrządzać oddzielnie i podawać dekoracyjnie ułożone na talerzu.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
4 marchewki
2 pietruszki
500 g groszku zielonego
200 g fasolki szparagowej
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
300 g młodych ziemniaków
1 mała główka sałaty
3 łyżki śmietany
sól
pieprz
cukier
natka do posypania
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę pokroić w słupki. Strąki fasoli pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa i groszek włożyć do rondla i dusić na oleju. Podlać niewielką ilością wody i dalej dusić pod przykryciem.
Pod koniec gotowania dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz rozdrobnioną sałatę i przyprawy. Gotować do miękkości. Do gotowej potrawy dodać śmietanę, wymieszać. Przed podaniem posypać natką.
Twoje zapiski: