puszka.pl - pysznie!

Escabeche - smażony bakłażan w warzywno-octowej marynacie

Przepis przerobiony na wegetariański. Escabeche pochodzi z kuchni hiszpańskiej i jest popularną potrawą na gorące dni. Escabeche to nie tylko nazwa potrawy, ale też samej marynaty.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

2 bakłażany
olej/oliwa do smażenia

marynata:
2 duże cebule
pół marchewki
2 ostre papryczki
pół szklanki octu winnego
świeży tymianek
listek laurowy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż, a następnie na ćwiartki, smaż na gorącym oleju na złoty kolor (nie przypal oleju!), odsącz i ułóż na głębokim talerzu.

Obsmaż na oliwie posiekane cebule, marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i papryczki, dodaj po ok. pół szklanki octu winnego i wody, duś, aż całość zgęstnieje. Dodaj tymianek i pokruszony liść laurowy, przypraw do smaku.

Bakłażany polej gorącym sosem. Odstaw całość do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na ok. 24 godziny. Podawaj na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Jul 18, 2000
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 8/2000

Twoje zapiski: