Jajka (skorupki) faszerowane i panierowane
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
4 jajka
4 pieczarki
2-3 łyżki margaryny
szczypiorek
natka pietruszki
1 konserwowy ogórek
sól
pieprz
bułka tarta
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i każde przekroić na pół energicznym ruchem ostrego noża. Wyjąć żółtka i białka.
Pieczarki umyć, pokroić na małe cząstki i usmażyć na łyżce margaryny. Szczypiorek, natkę, ogórek, żółtka i białko drobno posiekać.
Całość wymieszać (zostawić trochę zieleniny do przybrania) dodając łyżkę margaryny i doprawić do smaku. Za pomocą widelca połączyć w jednolitą masę. Nałożyć do połówek jajek.
Każdą nadzianą połówkę umoczyć w tartej bułce i podsmażyć na margarynie. Podać na gorąco posypane zieleniną.
Twoje zapiski: