puszka.pl - pysznie!

Ciasteczka z kleiku ryżowego


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1 torebka kleiku ryżowego (200 g, używam Bobovita kleik NATURALNY ryżowy - BEZSMAKOWY)
1 kostka masła (aż....niestety)
1/2 szklanki cukru (najlepszy brązowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka lub 3 łyżki jogurtu
dżem (trochę; najlepiej truskawkowy)

Przygotowanie:

Wszystko wymieszać. Uformować kuleczki (ok. 30-40 szt.), troszeczkę spłaszczyć i w każdej zrobić małe wgłębienie i włożyć odrobinkę dżemiku. Blaszkę lekko wysmarować tłuszczem (niczym nie posypywać). Piec przez ok. 15 minut w temp. 195-200 st. C. Aż się zarumienią.

Wskazówki i uwagi:

Ciasteczka z jajkami dłużej utrzymują świeżość i są dłużej chrupiące. Z jogurtem - termin przydatności do spożycia jest krótszy, ale i tak są dobre.
Najlepsze są jeszcze cieplutkie (z jajkami i bez)..... mają taki wspaniały zapach.. i smak. Rozpływają się w ustach (a nie w dłoni ;o)) Uzależniające. Jakość gwarantowana! :o))
Nadesłał(a) TUNIA, dnia: May 3, 2001
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: