Bliny orzechowe z ananasem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 2 osób
6 łyżek mleka
10 g drożdży
1 łyżka orzechów ziemnych (niesolonych)
3 łyżki mąki (najlepiej razowej)
2 łyżki płynnego miodu
1 jajko
4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)
goździki
świeża mięta do posypania
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Orzechy posiekać, wymieszać z mąką, mlekiem, miodem i jajkiem, starannie wyrobić mikserem, odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.
Ananasa pokroić w kostkę, oprószyć zmielonymi goździkami i udusić (świeżego - 20 minut, z puszki - 10 minut) na bardzo małym ogniu.
Z ciasta usmażyć 6 małych naleśników/placuszków (na patelni teflonowej, bez tłuszczu). Podawać z duszonym ananasem posypanym miętą.
Twoje zapiski: