0,5 kg buraków
1 cebula lub lepiej pół pęczka szczypiorku - drobno zsiekane
szczypta soli
opcjonalnie pół łyżeczki miodu lub syropu słodowego
natka do posypania
Przygotowanie:
Buraki gotujemy ze szczyptą soli, aż będą miękkie.
Trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z resztą składników. Miód lub syrop dodać tylko wtedy, gdy buraki będą tego wymagały - czasem zdarzyło mi się kupić gorzkie buraki lub moja mama chciała "dobrze" i wrzuciła sporo soli do buraczków :-).
Wskazówki i uwagi:
Myślę, że można też dodać kilka kropel soku z cytryny i starte jabłko.
Podaję z ziemniakami.
Nie tylko dla dzieci.
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2001-05-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.