Ciasto czekoladowe z sokiem z pomarańczy
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
2 gorzkie czekolady
1/2 kostki masła
6 jaj
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Czekoladę z masłem ostrożnie roztopić w rondlu, po czym przestudzić.
Żółtka z cukrem utrzeć, po czym dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok z 1 pomarańczy. Wymieszać. Dodać ochłodzoną czekoladę z masłem. Osobno ubić pianę z białek, dodać ją do reszty i wymieszać.
Piec w temperaturze 200 st. C ok. 20 min. Asia daje do tego polewę czekoladową, ja nie. Tak czy siak jest pyszne.
Wskazówki i uwagi:
Ja piekę w blasze prostokątnej, ok. 25x25 cm.
Twoje zapiski: