4 średnie kopry włoskie
250 g pieczarek
1 szalotka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki koniaku
100 g kwaśnej śmietanki
50 g parmezanu + dodatkowy do posypania
Przygotowanie:
Kopry oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić na pół wzdłuż i wyciągnąć "serce". Ugotować w osolonej wodzie.
Pokrojone w cienkie paski pieczarki i drobno posiekaną szalotkę przesmażyć w łyżce masła. Przysypać to łyżką mąki, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i 2 łyżkami koniaku. Dodać 100 g kwaśnej śmietanki i 50 g parmezanu.
Nadziać farszem połówki kopru, posypać jeszcze z wierzchu parmezanem i wstawić do piekarnika (220°C) na ok. 15 min.