puszka.pl - pysznie!

Koper włoski (fenkuł) faszerowany pieczarkami z parmezanem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

4 średnie kopry włoskie
250 g pieczarek
1 szalotka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki koniaku
100 g kwaśnej śmietanki
50 g parmezanu + dodatkowy do posypania

Przygotowanie:

Kopry oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić na pół wzdłuż i wyciągnąć "serce". Ugotować w osolonej wodzie.

Pokrojone w cienkie paski pieczarki i drobno posiekaną szalotkę przesmażyć w łyżce masła. Przysypać to łyżką mąki, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i 2 łyżkami koniaku. Dodać 100 g kwaśnej śmietanki i 50 g parmezanu.

Nadziać farszem połówki kopru, posypać jeszcze z wierzchu parmezanem i wstawić do piekarnika (220°C) na ok. 15 min.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 11, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: nbaume

Twoje zapiski: