puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem z brokułów zaprawiana śmietaną

Małgorzata Grajdek: "Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem z masełkiem czosnkowym."


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

0,5 kg brokułów (mogą być mrożone)
0,5 l bulionu (może być z kostki)
2 ząbki czosnku
listek laurowy
100 ml śmietany
sól
pieprz
cukier
ew. sok z cytryny

Przygotowanie:

Zagotować bulion z wyciśniętym czosnkiem i listkiem laurowym, włożyć brokuły i gotować 5-10 minut, aż będą miękkie, ale nadal mocno zielone.

Przestudzić, wyjąć listek, zmiksować. Jeszcze raz zagrzać, dodać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-04-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Małgorzata Grajdek (z drobną modyfikacją)

Twoje zapiski: