Sałatka z brokułów z jajkami, pomidorem i majonezowym "winegretem"
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
brokuły
sól
2 jaja
2 pomidory
mogą być surowe pieczarki
sos "winegret" (z dodatkowym majonezem):
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
trochę majonezu
trochę musztardy
kilka kropel cytryny
Przygotowanie:
Brokuły gotować 5 min. w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Wszystko pokroić w cząstki (pieczarki na plasterki). Polać sosem.
Sos robimy w następujący sposób: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, trochę majonezu i musztardy. Wszystkie składniki wymieszać. Na koniec dodać do sosu kilka kropel cytryny. Wspaniałe!
Twoje zapiski: