puszka.pl - pysznie!

pascha


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

Twarog
jajka
cukier
maslo
gesta smietana
rodzynki
migdaly
skorka pomaranczowa
lukrecja

Przygotowanie:

Twarog nalezy utrzec z bardzo slodkim koglem-moglem, jak kto ma sile, chec na kalorie i pod reka kilka mocnych dziewek kuchennych, to niech im da do utarcia ten kogiel mogiel z maslem
(mnie cholesterol skacze juz na sama mysl tego masla...). Zdaje sie ze i na upartego mozna "wgniesc" i gestej smietany. Osobno przygotowac roane takie - rodzynki namoczyc w goracej wodzie by zmiekly, migdaly byle jak posiekac (dobre sa uprazone na patelni, ale tylko troche). Dodac to, ucierajac. I dodac cos, co dla mnie "tworzy" te pasche - skorka pomaranczowa, najlepiej jeszcze z syropem - tzn powina to byc w domu zmazona skorka. Nie dosc , ze bardzo to wtedy aromatyczne, ale przy smazeniu skorki
pierwsze primo - ladnie w domu pachnie, wtore primo - olejki eteryczne cytrusow dobrze dzialaja na nastroj i dobry humor wachajacych. Jak kto ma lukrecje to by bylo jeszcze kolorowiej.
Jak juz sie cale to dobrze wymiesza, a powinno bys strasznie geste, wylozyc to najlepiej do... zwyklej, nie-plastikowej doniczki wylozonej gaza. Przykryc wierzch tej gazy i czyms przylozyc (nie komus tylko naczynie), tzn przykryc np malym
talerzykiem i kamieniem nie za wiekim, albo staromodnym odwaznikiem. Cale to postawic w czyms, zeby sobie spokojnie najllepiej w lodowce, obciekalo. Na drugi dzien, wyjac, serwatke
zlac (albo wypic, albo wyrzucic), otworzyc to cudo, przykryc talerzem, odwrocic, zdjac gaze, przybrac jakimis paskami skorki pom., rodzynkami (cos jak mazurek czy inny tort). Bedzie mialo
forme babki. Nastepnie podziwiac i jesc z apetytem, krojac jak babke.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Apr 11, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Krysia Thompson

Twoje zapiski: