puszka.pl - pysznie!

mazurek piankowy


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

120 g masła
3 żółtka
120 g mąki (najlepiej krupczatki)
200 g mielonych orzechów włoskich (może być mieszanka z laskowymi)
1 listek andrut lub opłatki

pokrywa:
3 białka
80 g cukru pudru

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, dodając po trochu masło. Do utartej masy dodać zmielone orzechy i przesianą mąkę, wyrobić ciasto. Na wysmarowanej masłem tosrtownicy ułożyć płatek andruta lub opłatki i na nich równomiernie rozłożyć ciasto. Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier puder. Pianą pokryć ciasto. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni. Ozdobić mazurek w/g własnego uznania.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr 4/2001

Twoje zapiski: