puszka.pl - pysznie!

ciasto serowo - jablkowe

Ciasto jest bardzo smaczne i dlugo trzyma wilgoc.
Jesli ciasto przygotujemy z 1,5 proporcji, to z ta sama iloscia twarogu i jablek mozna upiec dwie formy keksowe /ew. 1 - 2 jablka wiecej, ale twarogu wystarczy/.



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

ciasto:3 jajka, 1 szkl. cukru, 2 szkl. maki,
2 lyzki kakao, 1 lyzeczka sody oczyszcz.
3/4 szkl. oleju
masa serowa: 1/2 kg twarogu, 1/2 szkl. cukru,
1 jajko
3 jablka poktojone w kostke

Przygotowanie:

Jajka ubic z cukrem, do ubitej masy dodac make, sode, olej i kakao.
Twarog z cukrem i jajkiem ugniesc widelcem.
Do wysmarowanej formy wlozyc polowe ciasta, na to pokrojone jablka, masa serowa i reszta ciasta.
Wstawic do nagrzanego do 100 st. piekarnika i piec ok. 1 godz. w 180 st.

Wskazówki i uwagi:

Przed wyjeciem warto sprawdzic patyczkiem,
do masy serowej mozna dodac cukier waniliowy.
Nadesłał(a) bara1bara, dnia: Mar 15, 2001
Źródło/autor przepisu: przepis moja Mama dostala od sasiadki daaaawno temu, skad sasiadka - nie wiem....

Twoje zapiski: