Racuszki drożdżowe z jabłkami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
25 dkg mąki (2 szklanki)
1,5 - 2 dkg drożdży
1 szklanka mleka
2 jajka
5 dkg cukru (ok. 1/4 szklanki)
5 dkg tłuszczu do ciasta - ja daję olej, na którym smażę (ok. 1/4 szkl.)
2 jabłka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka. Utrzeć (zmiksować) całe jaja z cukrem. Mąkę przesiać, dodać utarte jajka, wlać drożdże, resztę mleka oraz stopiony tłuszcz lub olej. Zmiksować całość, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Jak podwoi objętość, wkroić jabłka - ja kroję nad miską na małe kawałeczki wielkości paznokcia z kciuka (obrazowo-no nie?:)). Można zetrzeć na dużych oczkach na tarce, ale ja lubię "znajdować" podczas konsumpcji konkretniejsze kawałeczki. Przemieszać i zostawić na chwilę, aby znowu troszkę podrosło.
Ciasto nabierać łyżką do zupy i kłaść na rozgrzany olej, smażyć na zloty kolor. Pięknie rosną w górę.
Wskazówki i uwagi:
Jola L-L: "Można jeść z dżemem - a ja lubię po każdym ugryzieniu moczyć w cukrze z cukierniczki :))) "
Twoje zapiski: