puszka.pl - pysznie!

Bliny pszenne jabłkowe


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

5 kwaśnych jabłek
3 dkg drożdży
mleko
5 szkl. mąki pszennej
10 dkg masła
4 jajka
cukier
sól
starta skórka z połowy cytryny
śmietanka
olej do smażenia

Przygotowanie:

Upiec jabłka, przetrzeć przez sito. Rozprowadzić drożdże w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać 2,5 szkl. mąki, dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podrośnie, dodać do niego przetarte jabłka, roztopione masło, żółtka, cukier i sól do smaku, znów wymieszać. Dodać resztę mąki i startą skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek oraz śmietankę w takiej ilości, aby uzyskać
odpowiednią gęstość ciasta. Wymieszać całość, chwilę odczekać i smażyć bliny na gorącej, natłuszczonej patelni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Mar 11, 2001
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Lilla

Twoje zapiski: