Frytki z tofu w białym sosie grzybowym
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
200 g tofu
marynata do tofu:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
curry
sos grzybowy:
350 g pieczarek lub boczniaków
cebula
sól
biały pieprz mielony
pieprz cayenne
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżka mąki pszennej (najlepiej z pełnego przemiału)
2-3 łyżki białego wytrawnego wina
2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Tofu pokroić w cienkie paski, posypać solą i pieprzem i włożyć na 30 min. do marynaty sporządzonej z sosu sojowego, soku z cytryny i przyprawy curry. Grzyby pokroić w paski, a cebulę w kostkę.
Na połowie oliwy podsmażyć cebulę, dołożyć grzyby i chwilę razem dusić mieszając. Następnie oprószyć mąką, podlać winem i śmietaną, przyprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem białym i cayenne, dusić 8-10 min.
Kawałki tofu osączyć z marynaty i obsmażyć na pozostałej oliwie. Podawać z grzybami.
Twoje zapiski: