Papryka nadziewana kukurydzą z serem, dymką i pomidorami
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
4 zielone papryki
4 cebule dymki
80 g sera żółtego
100 g kukurydzy z puszki
4-5 małych pomidorów
pół łyżeczki bulionu w proszku
pół łyżeczki mielonej kolendry
szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Papryki przekroić wzdłuż, wybrać gniazda nasienne, umyć i osuszyć.
Cebulę i ser pokroić w drobną kostkę, wymieszać z odcedzoną kukurydzą. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dwie łyżki pokrojonych pomidorów dodać do pozostałych warzyw i nadziać nimi połówki papryk.
Pozostałe pomidory ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym lub na blasze, dodać przyprawy i bulion w proszku. Na pomidorach ułożyć strąki papryki i piec w podgrzanym piekarniku pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Wskazówki i uwagi:
Przepis przerobiony na wegetariański.
Twoje zapiski: