Dwuwarstwowy placek z wiśniami
Są już do kupienia mrożone i wypestkowane wiśnie (Hortex), dlatego można robić to ciasto nawet w zimie.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto kruche:
250 g mąki
120 g margaryny/ masła
100 g cukru
1 cale jajko
ciasto biszkoptowe:
3 jajka
80 g cukru
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki cynamonu
1 kg wiśni (świeżych lub mrożonych)
4 łyżki cukru
trochę bułki tartej
Przygotowanie:
Ciasto szybko zagniatamy i chowamy do lodówki.
Wiśnie - oczywiście bez pestek - wrzucamy do 1/2 szklanki wrzątku osłodzonego 4 łyżkami cukru. Zagotowujemy raz, jeżeli "sosu" jest sporo, trzeba niestety odcedzić.
Kruchym ciastem wylepiamy tortownicę, formując wysoki brzeg - jakieś 3-4 cm. Pieczemy na jasno-zloty kolor. Żeby się nie połamał brzeg, można ciasto wyłożyć folią aluminiową i wysypać na nią dużą fasolę albo małe kamyki (jak ktoś ma).
W trakcie pieczenia spodu robimy ciasto biszkoptowe: jajka ubijamy na puch z cukrem, najlepiej w kąpieli wodnej - będzie szybciej i łatwiej. Gdy masa zrobi się sztywna, dodajemy mąkę i cynamon.
Spód wysypujemy cieniutką warstwą tartej bułki, układamy na nim wiśnie. Zalewamy ciastem biszkoptowym i pieczemy około 20 minut.
Zanim calkiem wystygnie, mozna jeszcze posypac cukrem pudrem.
Twoje zapiski: