puszka.pl - pysznie!

Rogaliki krucho-drożdżowe


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:

2 1/2 szklanki maki
20 dkg masla
2 zoltka
1 jajko
5 dkg drozdzy
1 niepelna lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki smietany / ja daje jogurt/
szczypta soli
1 lyzka cukru

masa np.:
a/ ser bialy+troche cukru + cynamon
b/ marmolada np. rozana /teraz jest do kupienia dosyc dobra/
c/ budyn waniliowy
d/ kostki czekolady

Przygotowanie:

Make, tluszcz, zoltka, jajko wymieszac, dodac drozdze rozmieszane ze smietana. Zostawic na chwile. Przygotowac mase. Rozwalkowac ciasto, wycinac trojkaty, nalozyc mase, zawijac ciasto w rogal, zaczynajac od szerszego boku. Niech poleza na blasze ok. 15 min. Piec na zloty kolor. Mozna polukrowac i posypac siekanymi orzechami.

Wskazówki i uwagi:

Z tej ilosci ciasta jest ok. 28 rogalikow.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Ewa T."

Twoje zapiski: