Rogaliki krucho-drożdżowe
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto:
2 1/2 szklanki maki
20 dkg masla
2 zoltka
1 jajko
5 dkg drozdzy
1 niepelna lyzeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki smietany / ja daje jogurt/
szczypta soli
1 lyzka cukru
masa np.:
a/ ser bialy+troche cukru + cynamon
b/ marmolada np. rozana /teraz jest do kupienia dosyc dobra/
c/ budyn waniliowy
d/ kostki czekolady
Przygotowanie:
Make, tluszcz, zoltka, jajko wymieszac, dodac drozdze rozmieszane ze smietana. Zostawic na chwile. Przygotowac mase. Rozwalkowac ciasto, wycinac trojkaty, nalozyc mase, zawijac ciasto w rogal, zaczynajac od szerszego boku. Niech poleza na blasze ok. 15 min. Piec na zloty kolor. Mozna polukrowac i posypac siekanymi orzechami.
Wskazówki i uwagi:
Z tej ilosci ciasta jest ok. 28 rogalikow.
Twoje zapiski: