puszka.pl - pysznie!

Ciastka owsiane z rodzynkami, cynamonem i wanilią


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 filiżanki płatków owsianych
3/4 filiżanki oleju
1 filiżanka cukru z daktyli (zmielonych lub b.dokładnie posiekanych suszonych daktyli)
3/4 filiżanki słodu zbożowego (w oryginale występuje słód z sorgo)
1/3 filiżanki mleka sojowego
2 łyżeczki wanilii
2 i 1/2 filiżanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 filiżanki rodzynek
3/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Zmieszać olej, cukier, słód, mleko sojowe i wanilię w jednolitą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 195 stopni C przez 10 minut, do chwili, gdy spody ciastek będą przybierać brązowy kolor.

Wskazówki i uwagi:

Wychodzi 60 sztuk.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Feb 24, 2001
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wyd. Vegan, Lublin 1996

Twoje zapiski: