puszka.pl - pysznie!

Placek ziemniaczany


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

10 ziemniaków utartych na tarce
1 duża posiekana cebula
1/2 filiżanki mąki sojowej
3 łyżki tamari
1/2 łyżeczki proszku czosnkowego
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 szczypta czerwonej papryki

Przygotowanie:

Podgrzać piecyk do 195 stopni. Odcedzić dokładnie wodę z ziemniaków, pozostała po ich utarciu. W dużej misce zmieszać ziemniaki, cebulę, mąkę sojową i przyprawy. Jeżeli masa jest zbyt wodnista, dodać 1/3 filiżanki otręb lub mąki sojowej. Posmarować olejem garnek żaroodporny (20 cm x 30 cm), włożyć do niego masę ziemniaczaną. Piec przez godzinę sprawdzając, czy placek nie przypala się (powinien być złotobrązowy na wierzchu).
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-24 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Ciąża, dzieci i dieta wegetariańska" Michael Klaper, Wyd. Vegan, Lublin 1996

Twoje zapiski: