Burgery z prosa (kaszy jaglanej) i warzyw
Znakomite w kanapkach.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 8 osób
3 filiżanki kaszy jaglanej
3 łyżki oleju do smażenia
5 ząbków czosnku
6 dużych cebul
3 łodygi selera naciowego
3 marchwie
2 łyżki tamari
1 łyżeczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki papryki
3 łyżki masła orzechowego albo tahini
1/2 filiżanki zarodków pszennych lub otrąb
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować 6 filiżanek wody, dodać kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut, aż będzie miękka. W międzyczasie posiekać warzywa.
Olej podgrzać w rondlu na średnim ogniu, dodać czosnek i cebulę, dusić przez 3 minuty, aż cebula osiągnie złoty kolor. Dodać seler i marchew, gotować przez 4 minuty, aż jarzyny staną się miękkie. Dodać przyprawy: 2 łyżki tamari, 1/2 łyżeczki pietruszki, bazylii, sproszkowanego czosnku i soli morskiej. Ciągle mieszać. Zdjąć z ognia.
Rozgrzać piecyk do 195°C. Posmarować blachę z olejem. W dużej misce zamieszać kaszę z uduszonymi jarzynami. Dodać masło orzechowe, pozostałe tamari i przyprawy. Dla związania masy i uzyskania spójnej konsystencji dodać zarodki pszenne lub otręby. Formować burgery, upiec w nagrzanym piekarniku.
Twoje zapiski: