puszka.pl - pysznie!

Budyń z kaszy krakowskiej i zielonego groszku


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 szkl. kaszy krakowskiej (odmiana kaszy gryczanej, a konkretniej obłuszczona, łamana gryka)
50 dag groszku świeżego, mrożonego lub z puszki
2 szkl. mleka
2 jaja
2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
5 łyżek posiekanego kopru
sól
cukier
masło i bułka tarta do formy
1 szkl. śmietany

Przygotowanie:

Kaszę krakowską ugotować na sypko na mleku. W tym celu kaszę zatrzeć jednym białkiem (czyli dokładnie z białkiem wymieszać), wysuszyć (najlepiej w nagrzanym piekarniku), zagotować, dogotować w łaźni wodnej.

Groszek ugotować w osolonej i ocukrzonej wodzie, odcedzić, osaczyć (groszek z puszki tylko odsączyć). Żółtka utrzeć z olejem, z białek ubić pianę.

Kaszę połączyć z żółtkami, groszkiem, koprem, pianą i solą, wymieszać. Masę włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy, szczelnie zamknąć, ugotować w łaźni wodnej.

Przed podaniem polać śmietaną, posypać koprem i udekorować np. ćwiartkami pomidorów.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

Twoje zapiski: