Zupa - Thai Red Curry
Kuchnia tajska. Zupa jest bardzo ostra !!!!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
wywar warzywny albo rosołek wegetariański w kostce
zielona fasolka szparagowa pocięta na krótsze kawałki - 1 miseczka (taka jak salaterka polska )
pędy bambusa (bamboo shoots) pokrojone w paseczki - pół miseczki
oberżyna (bakłażan) zielona, pokrojona [*] - 1 miseczka
małe kukurydzki (baby corn) - pół miseczki
ananas świeży lub z puszki, pokrojony w kostkę - 1 miseczka
chili świeże - ilość w zależności od upodobań
czerwone curry do smaku
świeża bazylia
sól
1 łyżka soku z limonki
łyżka oleju sojowego
mleko kokosowe - 2 łyżki
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę, rozpuścić rosołek, wsypać fasolkę i bambusa, gotować. Później oberżynę i kukurydzę. Następnie dodać ananasa, chili, czerwone curry, bazylię, sól, sok z limonki i olej sojowy. Na końcu, po zdjęciu z ognia, dodać mleko kokosowe.
Podawać w małych miseczkach typu salaterka. Można dorobić makaron długi i cienki. Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
[*] Oberżyna w fazie dojrzałości bywa ciemnofioletowa, biała, zielona, fioletowa z odcieniem brązowym. W Polsce dostępna jest tylko fioletowa, więc takiej trzeba użyć.
Twoje zapiski: